DOLAR

32,5359$% 0.25

EURO

34,9415% 0.47

GRAM ALTIN

2.430,15%-0,33

ÇEYREK ALTIN

4.024,00%-1,14

TAM ALTIN

16.071,00%-1,22

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2038201฿%-2.10556

Öğle Vakti a 12:38
Hatay KAPALI 19°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Sarsıntılarda Hasar Gören Hatay Gastronomi Konutu Kapılarını Mersin’de Açtı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat sarsıntılarında hasar gören Hatay Gastronomi Meskeni, Mersin Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’na taşındı. İçerisinde gastronomi ve yöresel eserlere dair müze, atölyeler ve stantların bulunduğu Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’nın birinci konukları Mersin Büyükşehir Belediye Lideri Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer ile Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş oldu.

Eski Gülnar Oteli, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Çukurova Kalkınma Ajansı’nın takviyesi ile tamamladığı çalışmaların akabinde ‘Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’ olarak hizmet vermeye başladı. Lider Seçer, ‘Mutfağımızı Paylaşıyoruz’ projesi ile konak içerisinde Hatay’ın dünyaca ünlü yöresel lezzetlerinin de konukların beğenisine sunulduğunu söyledi.

Hatay yemeklerinin materyalinin Hatay’ın lokal üreticisinde geleceğini aktaran Lider Seçer, şunları kaydetti:

“Hataylı, orada zelzelesi yaşamış kardeşlerimiz, Mersin Büyükşehir Belediye’mizin bu yerinde Hatay Büyükşehir Belediye’mizin Gastronomi Konağı’ndaki çalışmalarını oradan alıp süreksiz bir müddetliğine de buraya taşımış olacaklar. Bu mühlet içerisinde Hatay mutfağının yaşaması, sürdürülebilirliği ismine bu türlü bir çalışmayı Hataylı kardeşlerimizle Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’mızda gerçekleştireceğiz. İnşallah çok yakın vakitte Hatay’ı daima birlikte tekrar inşa edeceğiz. Orada artık hayat tekrar beden bulacak, Hataylı kardeşlerimiz orada keyifli günlerine tekrar ulaşacaklar ve biz de bugünleri üzülerek anacağız. Ancak bu kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi her vakit memnunlukla anacağız. Bütün Mersinlileri Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’mıza bekliyorum.”

Hatay’da da büyük yıkıma neden olan 6 Şubat sarsıntılarının akabinde kenti yine ayağa kaldırma çalışmaları içerisinde olduklarına dikkat çeken Lider Savaş, şöyle konuştu:

“Hatay’ın yaşaması lazım. Hatay’ın kendine ilişkin hoşluklarının dünyaya tanıtılması lazım. Bilhassa Büyükşehir Belediyeleri’miz İstanbul başta olmak üzere Adana, Mersin, Ankara, İzmir, Tekirdağ, bütün belediyelerimiz bize çok dayanak verdi. Alışılmış ki Mersin, Adana çok daha özel. Zira biz kadim komşuyuz. Bizim birbirimize özel takviye vermemize gerek yok. Biz her vakit için yan yana ve omuz omuza olmak zorundayız. Bu zelzele sürecinde biz hem Mersin’den hem Adana’dan çok dayanak gördük. Esasen gereksinimimiz olmasa da biz daima birbirimize takviye veriyorduk.”

Mersin Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’nın iki kentin lezzetlerini tanıtması açısından kıymetli olduğuna değinen Savaş, şöyle devam etti:

“Hataylı hemşehrilerimizden en az 200 bin kişi şu anda Mersin’de. Mersin Büyükşehir’in, ilçelerimizin misafiri… Onlar da gelip burada hem Hatay’ın hem Mersin’in yemeklerini yiyecekler. Ancak şu var ki Hatay’ı hayata bağlamamız, tekrardan dünyayla entegre hale getirmemiz lazım. Hatay’ın bütün insanlarının moral motivasyona gereksinimi var. Burası dayanılmaz olmuş, herkese tavsiye ederim. Biz çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Hem Hatay hem Mersin kazansın istiyoruz. Bilhassa hem Meral Hanım’a hem Nazan Hanım’a hem de görünmez kahramanlarımıza teşekkür ediyorum.”

Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’nın açılışının zelzeleden evvel planlandığını belirten Meral Seçer de şunları lisana getirdi:

“Maalesef acı olaydan sonra açılışını bekletmek durumunda kaldık. Daha sonra UNESCO Hatay Gastronomi Meskeni ile kardeşliğimizi pekiştirecek bir proje geliştirdik. UNESCO Hatay Gastronomi Konutu, Hatay’ın memleketler arası tanıtılmasında Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Nazan Hanım’ın katkılarıyla çok hoş yerlere gelmişti. Bu üzücü olaydan sonra, olağan ki onlar da faaliyetlerini durdurdu. Bu süreç içerisinde biz hem Hataylılara manevi olarak biraz dayanak olmak hem de Hatay kültürünün ve tarihinin yaşamasına, tanıtılmasına katkı sunmak hedefiyle mutfaklarımızı buluşturduk.

Hem Hatay’dan hem de Mersin’den menüler olacak ve bu menüler tertipli olarak değişecek. UNESCO Hatay Gastronomi Konutu’nun aşçıları ve çalışanları da büsbütün burada olacaklar. Mersin Büyükşehir’in bu projesi sahiden çok değerli. İnsanlarımızın burada tekrar hayata tutunması ve yeni bir başlangıç yapmaları için çok uygun bir fırsat oldu. Karşılıklı olarak çok memnunuz. Herkesin Hatay-Mersin Gastronomi Konutu’nu ziyaret etmelerini, bu kültüre ve insanlara takviye vermelerini istiyorum. Hataylıların da en kısa müddette kendi hayallerini kurdukları Hatay’da yaşamak üzere güçlü çıkmalarını diliyorum.”

Başkan Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer’den proje teklifinin gelmesinin akabinde çabucak çalışmalara başladıklarını kaydeden Nazan Savaş da şunları belirtti:

“Biz bu projeye çok sevinerek ‘Tamam’ dedik ve süratlice teşebbüse başladılar. Bugün de start aldı. Natürel proje ‘Hatay’da Gastronomi Konutu hayata geçene kadar devam edecek’ diye konuşuldu ancak belirli olmaz. Zira burada zelzeleden etkilenerek Hatay’dan gelen çok fazla vatandaş var. Devam etmesini dilerlerse bir süre daha bu türlü masraf. Çok hoş bir yer; ferah, dış dünya ile temasınızı kesiyor. Sarsıntı bölgesinden geldiğimizden ötürü bizim için hoş bir motivasyon oldu. Çok hoştu, umarım bu türlü devam eder. Bizim Hatay’daki gastronomi konutumuz nitekim alana bir lokomotif olmuştu. Yalnızca gastronomi alanı için değil, bu kesimle kontaklı olan turizmi de canlandırmıştı. Ben buradaki yerin da bu misyonu üstleneceğini ve gerçekleştireceğini düşünüyorum.”

MERSİN-HATAY DAYANIŞMASI BU MUTFAKTA BÜYÜYECEK

‘Mutfağımızı Paylaşıyoruz’ projesi kapsamında Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’nda Mersin ve Hatay lezzetlerinden oluşan menüler oluşturulup, Hatay lezzetlerinin üretimi için hammadde temini de Hatay’dan yapılacak. Hatay lezzetlerinin hazırlanması ve sunumu için aşçı ve garsonlar istihdam edilirken, çalışanlara yönelik eğitimler de verilecek.

Mersin ve Hatay lezzetlerinin sunulacağı Gastronomi ve Yöresel Eser Konağı’nda Hatay gastronomisinin sarsıntılar nedeniyle sekteye uğramadan jenerasyondan nesile aktarılması hedefleniyor. Hatay’da hala ziraî üretime devam eden hammadde üreticilerinin üretim yapmalarının devamlılığı sağlanarak sürdürülebilir bir ekonomik gelir kazanmalarına katkı yapılırken, Hatay Gastronomi Konutu’nun faaliyetlerine devam etmesi sağlanarak ilerleyen vakitlerde Hatay’da tekrar kurulmasına dayanak verilecek.

Kaynak: ANKA / Lokal
Hatay Drone Çekimi Hatay Tanıtım Filmi
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

NUMAN KURTULMUŞ: HER BİR OKULA, SINIFA, SANDIĞA SAHİP OLMAMIZ GEREKİR

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.