DOLAR

32,2053$% -0.22

EURO

35,1156% -0.22

GRAM ALTIN

2.498,17%1,32

ÇEYREK ALTIN

4.035,00%1,11

TAM ALTIN

16.166,00%1,11

BİST100

10.643,58%3,14

BİTCOİN

2146825฿%-0.43364

İmsak Vakti a 03:48
Hatay AÇIK 19°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Macaristan’da Türk Mutfağı Haftası aktiflikleri düzenlendi

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Macaristan‘ın başşehri Budapeşte’de düzenlen iki farklı aktiflikte, ünlü aşçı Ebru Baybara Demir’in iştirakiyle Hatay mutfağına ilişkin lezzetler tanıtıldı.

Türkiye‘nin Budapeşte Büyükelçiliği tarafından düzenlenen etkinliklere, Macaristan Ulusal Meclisi Üyesi ve Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Devlet Sekreteri Tamas Menczer ile Macaristan Genelkurmay Lideri Korgeneral Gabor Böröndi’nin yanı sıra Türk toplumunun buradaki temsilcileri ve üst seviye davetliler katıldı.

Büyükelçilik konutunda düzenlenen resepsiyon ve Matild Sarayı’nda düzenlenen gala yemeğinde davetliler, Hatay’ın yöresel mutfağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan “Asırlık Tanımlarla Türk Mutfağı” kitabında yer alan Türk mutfağına ilişkin lezzetleri tatma fırsatını buldu.

Basque Culinary World Prize’da iki yıl üst üste dünyanın en uygun 10 şefi ortasına giren birinci ve tek Türk şef olan, Topraktan Tabağa Ziraî Kalkınma Kooperatifinin kurucuları ortasında yer alan ve Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan zelzele felaketinin akabinde Hatay’da “Gönül Mutfağı’nı” kuran Demir, şef olarak katıldığı etkinliklerde zelzele bölgesinde yaptığı çalışmalara ait görüntünün gösterilmesi duygusal anların yaşanmasına yol açtı.

Etkinlikte konuşan Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Türk mutfağının, barındırdığı zenginliklerle dünyada eşsiz bir yere sahip olduğunu, sürdürülebilir bir mutfak olan klâsik Türk mutfağının yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa aktarıldığını anlattı.

Türk Mutfağı Haftası’nda zelzele felaketi unutulmadı

Karanis Ekşioğlu, Türk Mutfağı Haftası’nın Türkiye’nin gastronomi kültürünün dünya çapında tanıtımına katkı sağladığını belirterek 6 Şubat’ta yaşanan sarsıntı felaketi sonrasında Türkiye’nin yaralarını sarmaya devam edildiğini söz etti.

Deprem bölgesinde hayatın olağanlaşması için ağır uğraş sarf edildiğini kaydeden Karanis Ekşioğlu, bu uğraşların bir kesimi olarak bu yıl Türk Mutfağı Haftası’nın Hatay mutfağına odaklanmasına karar verildiğini, bu nedenle de konuk şef Demir’in olmasının ayrıyeten manalı olduğunu lisana getirdi.

Karanis Ekşioğlu, Demir’in 100 günden fazladır sarsıntı bölgesinde aralıksız yürüttüğü özverili çalışmaların ve Gönül Mutfağı projesinin değerine işaret etti.

“Hatay’ın kent ışıkları yanana kadar mutfakta olmaya devam edeceğiz”

Şef Ebru Baybara Demir de sarsıntı bölgesinde verdiği hizmetler ve yaşadıklarını davetlilerle paylaştı.

Demir, “100 günde ne vakit döneceğimi soran çok oldu, acıyla ve yorgunlukla nasıl baş ettiğimizi soran çok oldu. Mutfakta çalışan tüm gönüllüler acımızı yorgunluğumuzu birbirimize sarılarak atlattık. Kazanlar kaynarken, kurtarma takımına yemek dağıtırken 40’ında, bayram sabahında daima birbirimize sarıldık, Bahsimiz yalnızca yemek yapmak değil. Bizler insanları Hatay’da, kendi topraklarında kalmaya devam etmeleri için yemek pişirmeyi bir araç olarak kullanıyoruz.” dedi.

Bölge insanlarını topraklarına geri döndürmek için hayatlarını tekrar kurabilecekleri sistemler kurulması gerektiğini kaydeden Demir, “Hatay’ın kent ışıkları yanana kadar mutfakta olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hatay Drone Çekimi Hatay Tanıtım Filmi
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ne kadar terörist varsa Bay Bay Kemal onlarla yürüyor”

HIZLI YORUM YAP