DOLAR

32,3422$% 0.18

EURO

35,1218% -0.19

GRAM ALTIN

2.238,18%-0,22

ÇEYREK ALTIN

4.074,00%0,43

TAM ALTIN

16.644,00%0,15

BİST100

7.962,34%3,14

BİTCOİN

2055371฿%-6.57755

Öğle Vakti a 12:49
Hatay HAFİF YAĞMUR
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Ekmeğini ‘çamurdan’ çıkarıyor

Hatay‘da, Antakya ile Samandağ ilçesi ortasındaki yol üzerinde, çabucak her meskenin önünde yükselen küçüklü büyüklü tandırlar, bayanların çamurlu ellerinde şekillenerek hem ekmeklere lezzet katıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

Tandır, üretiminden kurumasına kadar meşakkatli bir sürecin akabinde yaklaşık bir haftada ortaya çıkıyor. Bayanlar, iki gün dinlendirdikleri killi toprak, su ve saman karışımlı materyalden elde edilen çamurlardan tandır üretimine başlıyor. Günde en fazla 10 santimetre çamur koyulmasıyla bir haftada tamamlanabilen tandırlar, büyük bir sabır ve ihtimamla ortaya çıkıyor.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde tandır yapma geleneğini sürdüren killi topraktan ürettikleri tandırları satarak konutlarını geçindiren bayanlardan biri olan 4 çocuk annesi Sibel Çatal (49) annesinden öğrendiği mesleği çocuklarına da öğretmek istiyor. Çocukluğundan beri tandır yaparak geçimi sağladığını belirten Çatal, tandırları yapmak için birinci olarak toprağı 15 ile 20 gün sulayıp şeker üzere erittiklerini belirterek, çamuru 1 gün güneşte beklettiklerini ve elekten geçirdiklerini söyledi. Toprağı havuzda 4 ile 5 saat beklettiklerini belirten Çatal, “Keçi kılı ve samanla 1 saat boyunca hava soğuk olmasına karşın çıplak ayakla basıyoruz. Çamurla samanı yoğuruyoruz ve ondan sonra öteki yaptığımız çamuru pamuk ile karıştırıp sıva yapıyoruz. Çok yorucu bir iş, bayan başımıza çamurla uğraşıyoruz fakat aileye katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Sibel Çatal, tandırın ekonomik olarak ailelere çok büyük katkısı olduğunu söyleyerek, “Mesleği annemden öğrendim bizde çocuklara öğretiyoruz yavaş yavaş bu meslek geçmişten bana annemden sonra çocuklarıma ve torunlarıma kadar devam edecek. Emek ve güç isteyen bir iş. Tandırın içinde ekmek, tavuk ve aklınıza ne geliyorsa yapabiliyorsunuz” diye konuştu.

Ayda ortalama 15 tandır ürettiklerini tabir eden Çatal, yapılan tandırların ebatlarına nazaran 150 ila 300 TL ortasında satıldığını kaydetti. – HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Mahallî

Hatay Drone Çekimi Hatay Tanıtım Filmi
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Soylu: “Bugün Hatay’dan Adıyaman’a kadar Amanoslarda bir tek terörist yok”

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.