DOLAR

32,5262$% 0.22

EURO

34,9881% 0.56

GRAM ALTIN

2.434,49%-0,16

ÇEYREK ALTIN

4.027,00%-1,04

TAM ALTIN

16.092,00%-1,09

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2027647฿%-2.45073

Öğle Vakti a 12:38
Hatay KAPALI 19°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Berlin’de Türk Mutfağı Haftası aktifliği düzenlendi

Türkiye‘nin Berlin Büyükelçiliğince Türk Mutfağı Haftası kapsamında, ünlü aşçı Ebru Baybara Demir’in iştirakiyle Hatay mutfağına ilişkin lezzetler tanıtıldı.
Büyükelçi Ahmet Başar Şen, aktifliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türk Mutfağı Haftası kapsamında dünya çapında düzenlenen etkinliklerle Türk mutfağının klâsik ve varlıklı içeriğinin tanıtıldığını söyledi.
Mutfak kültürünün, bir toplumun kültürel kimliğini yansıtan en kıymetli göstergeler ortasında olduğunu vurgulayan Şen, “Türk toplumunun binlerce yıl içinde şekillenen kültürel kimliğinde mutfak ve sofra çok kıymetli yer tutmaktadır. Türk insanı için sofra demek, aileyle, dostlarla inancı ve kültürü ne olursa olsun konuklarla bir ortaya gelmek, paylaşmak, bölüşmek demektir. Komşusu açken tok yatmayan bir toplum olmak demektedir. Birisine sofrada yer açmak demek, hanemizde yer açmakla özdeştir. Bizde olanı, olmayanla paylaşmak demektir. O derece ki mutfak kültürünün tesiri günlük konuşmamıza bile yansımıştır: Afiyet olsun, çok olsun, şifa olsun üzere cümlelerimiz, Türk mutfağının günlük hayatımızda bulduğu manalara verilecek en hoş örneklerdendir.” dedi.
Mutfak kültürünün binlerce yıl içinde bilgi birikim, tecrübe, teknik ve deneyimle şekillendiğini anlatan Şen, bugünkü Türk mutfağını oluşturan lezzetlerde Orta Asya’dan Balkanlar’a Kafkasya’dan Orta Doğu’ya uzanan bir coğrafyayla etkileşimin izleri bulunduğunu kaydetti.
Büyükelçi Şen, Türk Mutfağı Haftası’nın 2023 temasının gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı’nda yer alan ve 650’den fazla yemeğiyle dikkati çeken varlıklı Hatay mutfağı olduğunu vurgulayarak, “Hatay’a gastronomi alanında namını kazandıran en kıymetli öge bu güzide kentimizin çok kültürlü yapısıdır. Türk mutfağı, bu kadim, sağlıklı ve güçlü özellikleriyle günümüz dünyasında her ülkede görülen fast-food beslenme şekline meydana okuyor diyebiliriz. Türk mutfağında et yemeklerinin yanı sıra zerzevat yemeklerinin de çok olması, hazır besin (fast food) ve süratli beslenme zıtlığının arttığı ve vejeteryan-vegan beslenme tercihinin çoğaldığı günümüzde ilgililere eşsiz bir fırsat sunuyor.” diye konuştu.
Ebru Baybara Demir
Basque Culinary World Prize’da iki yıl üst üste dünyanın en güzel 10 şefi ortasına giren birinci ve tek Türk şef olan, Topraktan Tabağa Ziraî Kalkınma Kooperatifinin kurucuları ortasında yer alan ve Türkiye‘de 6 Şubat’ta yaşanan zelzele felaketinin akabinde Hatay’da “Gönül Mutfağı’nı” kuran şef Ebru Baybara Demir de işini, hem kendisi hem de Türkiye için çok onur duyarak yaptığını söyledi.
Türk halkının çok kadim bir kültürden, Anadolu kültüründen gelen özel bir millet olduğuna işaret eden Demir, “Çok farklı etnisitelerin birleşmesiyle farklı inançların, kültürlerin bir ortada yaşamasıyla birlikte bilhassa de biyolojik çeşitliliğimizin fazla olması ve mutfak gerecimizin çok çeşitli ve fazla olmasından ötürü çok büyük bir mutfak kültürümüz var. Lakin dışarda çok bilinen bir mutfak kültürü değil maalesef.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşebbüsleriyle başlatılan etkinliklerle Türk mutfak kültürünü daha fazla tanıtarak, nasıl geliştirilebileceğine baş yorar hale geldiklerini anlatan Demir, “Dışardaki temsilciliklerimize baktığımızda bu değerli bir iş. Beşerler bizi kısıtlı yemeklerle tanıyorlar. Bu kadar zenginliği ve malzemeyi bir ortada gördükleri vakit tüm ülkelerde tıpkı yansıyı alıyoruz. Siz hakikaten bu işi çok âlâ biliyorsunuz diyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Dünyaca ünlü şef Demir, Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan zelzeleler hasebiyle son 4,5 ayda 70 bin kişilik mutfak kurduklarına işaret ederek, hala bölgede depremzedelere yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.
“Allah bir daha ülkemize ya da diğer bir ülkeye hiç bu türlü bir acı yaşatmasın.” diyen Demir, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bir arada AŞ meskenleri kurduklarını, yurtların mutfaklarını AŞ meskenine çevirdiklerini lisana getirdi.
Yemeğin yalnızca karın doyurmak için değil insanları bir ortaya getirmek için kıymetli bir araç olduğunu vurgulayan Demir, “Depremden korkan beşerler öbür yere gitmek durumunda kaldı. Artık bakıyoruz orada birileri olunca beşerler inanmaya başladı ve geri dönmeye başladılar. Sarsıntı sonrası biz yemeği araç olarak kullandık. Birlikte olmak, hayatları yine inşa etmek bizim için onur vericiydi.” tabirlerini kullandı.

Kaynak: AA / Cüneyt Karadağ – Kültür Sanat

Hatay Drone Çekimi Hatay Tanıtım Filmi
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Erzinli depremzedeler konut projesi için tahlil istiyor

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.