32,2712$% 0.02
35,0615€% 0.21
2.451,63%0,23
3.991,00%-0,17
15.939,00%-0,15
10.159,29%-0,14
2041891฿%3.07119
Hatay‘ın bereketli topraklarında yetişen ve bolluğu nedeniyle kısımda kalan narenciye afetzede bayanların elinde kıymetlendirilerek reçel oluyor. Afetzede bayanlar, kooperatifin sağladığı iş imkanı sayesinde aile iktisadına katkı sağlarken bir yandan da toplumsallaşıyor.
Türkiye’de narenciye üretiminin merkezlerinden olan Hatay’da bu yıl rekolte üst düzeydeydi. Eserin bol olması ve emekçi düşüncesi nedeniyle narenciye kolda kalmış ve çürümeye bırakılmıştı. Kısımda kalan narenciyeyi kıymetlendirmek isteyen Samandağ ilçesinde yaşayan afetzede bayanlar, hayata tutunmak için kurdukları üretim merkezinde turuncun kabuğundun reçel üretimi yapıyorlar. ‘HayatHatay’ projesi kapsamında kurulan kooperatifte üretilen reçel ve çeşitli eserler internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına satılıyor. Kooperatife çalışmaya gelen afetzede bayanlar, burada aile iktisadına katkı sağlarken bir yandan da toplumsallaşarak zelzelenin meydana getirdiği travmalardan kurtuluyorlar.
“Kadın istihdamı sağlamak ve bayanların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır”
Hatay dışında çok fazla yetişmeyen narenciye çeşidi olan turuncu reçel yaparak değerlendirdiklerini belirten Bayan Teşebbüsü Kooperatifi Üretim Sorumlusu Şık Sönmez, “Hatay dışında çok fazla yetişmeyen bir narenciye cinsidir. Biz turuncun kabuklarını kıymetlendirerek turunç reçeli yapıyoruz. Mevsimsel ürettiğimiz eserlere nazaran bayan personel alıyoruz. Her eser üretiminde farklı bayanların olmasını önemsiyoruz. Gastronomi açısından varlıklı olan Hatay’ın yöresel eserlerini Türkiye’ye tanıtmak ve pazarlamaktır. Bayan istihdamı sağlamak ve bayanların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır” dedi.
“Bu kooperatif sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum”
Deprem sonrası kooperatifte hoş bir ortamda çalıştığını söyleyen afetzede Çiğdem Kudret, “Önce turunçlar bahçelerde toplanıyor. Kooperatife gelen turunçlar rendeleme sürecine uğruyor. Kabukları meyvesinden alındıktan sonra buzlu suda şoklanıyor. 4 gün şoklama sürecinin akabinde iplere diziliyor. Kaynama sürecinde, turunçlar 5 saat kaynadıktan sonra sıcak olarak kavanozlara konuluyor. Bu iş sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum. Burada 6 Şubat sarsıntısında sonra çok hoş bir ortamımız oldu. Bu ortamda sosyalleşiyoruz” tabirlerini kullandı. – HATAY
Hatay’da sarsıntı sonrası okul binasının yıkımı sırasında yaşanan panik kameraya yansıdı
Hatay’da soğan yüklü tır devrildi, 2 kişi yaralandı
İzmir’de Tip Üyelerinden Can Atalay İçin Adalet Daveti
Kuvvetli yağışlar derelerin debisi artırdı, caddeler göle döndü
İskenderun Körfezi’nde şimşekler geceyi aydınlattı
Dörtyol’da Sağanak ve Dolu Tesirli Oldu
Dörtyol’da Atatürk’ü Anma Masa Tenisi Turnuvası
Dörtyol’da depremzede çocuklar için uçurtma şenliği düzenlendi
Hatay’da çok yağışla birlikte derenin üzerindeki köprü yıkıldı
Hatay’da 23 Yıl Mahpus Cezası ile Aranan Şahıs Tutuklandı
Engelli Bireylerin Eserleri Stantta Buluştu